Monopoly

Monopoly is een van ’s werelds meest iconische bordspellen. Met miljoenen verkochte exemplaren en eindeloos veel internationale edities, heeft dit spel generaties lang spelers over de hele wereld vermaakt. Maar Monopoly is meer dan alleen een bordspel; het biedt inzichten in economie, strategie en ons menselijk gedrag. Zullen we eens kijken wat het nou zo’n geweldig spelletje maakt?

Monopoly Classic - Bordspel

★★★★★
31,99  op voorraad
Bol.com
sinds 21 juli 2024 04:43
5010996134844

Monopoly Slim Spelen

Het spel heeft een rijke set van regels en strategische elementen. Speel je het vaker dan ontwikkel je je eigen tactieken om je kans op succes én de pot te vergroten. Hier zijn enkele nuttige tips:

Concentreer je op Monopolies: Het is vaak het beste om te proberen alle straten van een bepaalde kleur te kopen. Dit verhoogt de huur die je kunt innen van tegenstanders. Het maakt het moeilijker voor ze om hun eigendommen te verbeteren. Vergeet ook niet de 4 treinstationnetjes Noord, Zuid, Oost & West en de nutsbedrijven bij elkaar te krijgen. Die kunnen je een gestage stroom geld opleveren. Mwahaa!

Monopoly Speelbord

Bouw Huizen en Hotels: Zorg dat je een monopolie, oftewel complete straat hebt. Dan bouw je zoveel mogelijk huizen (en later die fijne groene hotels) op je straten, stations, elektriciteitscentrale of waterleiding. Hiermee verhoog je de huur aanzienlijk en maak je jezelf gevaarlijker voor tegenstanders.

Handel Slim: Ruil straatjes, stations en wijken met je medespelers om jouw monopolie te verschalken. Soms is het beter om te onderhandelen dan vast te houden aan je zo zuur vergaarde eigendommen.

Ga Direct naar de Gevangenis, fijn: Koester je Gratis-uit-de-gevangenis kaartje mocht je die getrokken hebben en gebruik hem slim. Die vermaledijde gevangenis lijkt misschien een ongezellige plek om vast te zitten. Op een later punt in het spel het kan die plek je juist beschermen tegen landen op vijandige eigendommen en belastingen.

Monopoly - Pixabay

De Oorsprong van Monopoly

Monopoly is oorspronkelijk ontworpen door de Amerikaanse Elizabeth Magie in 1903. Ze noemde het spel ‘The Landlord’s Game’ en het had een duidelijke politieke boodschap: het illustreerde de problemen met ongelijke welvaart en de gevaren van landmonopolies. Het spel werd gespeeld met een dubbel spelbord, een waarin landmonopolies en grondspeculatie werden beloond, en een waarin ze werden veroordeeld. Het doel was om spelers bewust te maken van de gevolgen van economische ongelijkheid.

In 1935 kocht Charles Darrow het patent op het spel en bracht het uit als Monopoly. De versie die we vandaag kennen is gebaseerd op Darrow’s ontwerp, dat werd verspreid door Parker Brothers, nu onderdeel van Hasbro.

Monopoly is een dobbelstenen spel waarbij max. 4 spelers hun pion over het bord verplaatsen, straten, stations en centrales kopen. Ben je al een tijdje aan het spelen dan komt het handelen, huur innen van anderen en monopolies bij elkaar sprokkelen om je tegenstanders volkomen te ruïneren. Het spelbord bestaat uit 40 vakjes, waaronder 28 eigendomslocaties, vier stations, twee nutsbedrijven en vier speciale vakjes zoals “Vrij Parkeren” en “Gevangenis.” Het doel simpel, pik het laatste geld van je tegenstanders in en laat ze failliet gaan.

We zijn net mensen…

Monopoly is niet alleen een spel van hoe je zo slim mogelijk met je centjes omgaat, maar het werpt ook een licht op menselijk gedrag van jou en je medespelers. We noemen dat dan maar intense emoties, variërend van vreugde en grote nananana triomf tot grote frustratie en woede – waarbij het spel van tafel wordt geveegd. Tssst. Dit oergezellige onroerendgoedspel kan zo soms wel wat minder gezellige vormen aannemen. Wist jij dat ome Jaap zo slecht tegen zijn verlies kon? En je beste vriendin die je zonder pardon failliet verklaart? Zo leer je nog eens wat over succes en tegenspoed. En je vrienden.

In een bredere zin weerspiegelt Monopoly enkele van de economische realiteiten van de echte wereld, zoals concurrentie, monopolies en ongelijke welvaart. Het is een leuk leermiddel om te begrijpen hoe economische principes werken, zelfs als het in een vereenvoudigde vorm is.

Monopoly is veel meer dan alleen een bordspel. Het is een venster naar de economische en sociale dynamiek van de samenleving, verpakt in een boeiend en competitief spel. Dus de volgende keer dat je aan de eettafel zit en de dobbelstenen rolt, bedenk dan dat Monopoly niet alleen gaat over vastgoed, het gaat over het begrijpen van de wereld om ons heen.