Scrabble

Scrabble is een ontzettend leuk én leerzaam bordspel, waarbij je woorden moet vormen en natuurlijk proberen zoveel mogelijk punten te scoren. Hoe meer je scrabblet hoe meer woorden je leert kennen! Of je nu een serieuze taalfreak bent of gewoon op zoek bent naar een leuke manier om de avond door te brengen, Scrabble heeft voor elk wat wils. Laat die hersens maar kraken.

Scrabble is een taalspelletje waarbij je niet alleen je medespeler wilt aftroeven, maar zelf ook het beste en bestaande 😉 woord met de letters op je plankje moet vinden. Staat het in de van Dale, dan mag het! Tip: Volgens het woordenboek is elektriciteitsproductiemaatschappij voorlopig het langste woord; 35 letters, want de ij telt voor twee. Weet jij een langere?

Mattel Games Scrabble Original - Familie bordspel - Nederlandse editie

★★★★★
24,89
21,19
 op voorraad
Bol.com
sinds 27 mei 2024 14:22

Het Scrabblebord en die fijne Woordwaarde vakjes

Scrabble speel je op een bord met 15×15 vakken, waarvan sommige extra woordwaardes opleveren als je er een letter of woord op plaatst. Het spel bevat 100 letterblokjes van A-Z, elk met zijn eigen letterwaardes. Er zijn 2 ‘Jokers’: blanco letterblokjes zonder letterwaardes, die elke letter kunnen voorstellen.

scrabble bord

Elke speler begint met 7 willekeurige letterblokjes. Je plaatst deze op je plankje en probeert een goed Nederlands woord ermee te maken, want je eerste beurt moet uit een volledig woord bestaan. Het totaal aantal letters in het spel verandert naarmate spelers woorden leggen en nieuwe letters uit de zak trekken. Het doel van Scrabble is om woorden op het bord te leggen en zoveel mogelijk punten te scoren. Je doet dit door je eigen letters aan te leggen en aansluiting te maken bij bestaande woorden. Hier zijn enkele basisregels:

  • Woorden worden gelegd van links naar rechts of van boven naar beneden.
  • Je moet altijd minstens één bestaand woord op het bord aansluiten wanneer je een nieuw woord legt.
  • Alle gelegde woorden moeten in het woordenboek van de gespeelde taal staan.

Scrabble Punten Tellen

Elk letterblokje heeft een specifieke letterwaarde. De waarde ervan kan variëren van 1 (bijvoorbeeld de letters E en A) tot 10 punten (bijvoorbeeld bij die lastig aan te leggen letter Q). Bonuspunten worden verdiend door speciale gekleurde vakjes op het bord, zoals dubbele of driedubbele letterwaarde en dubbele of driedubbele woordwaarde. Hier zijn enkele regels voor het tellen van punten:

  • Tel de puntenwaarden van elke gelegde letter op om de waarde van het gelegde woord te berekenen.
  • Vermenigvuldig de woordwaarde met de eventuele woordwaarde vermeerderaars op het bord (2x of 3x woordwaarde).
  • Bereken de punten op voor alle aangelegde woorden die zijn gevormd in dezelfde beurt.

Gewonnen!

Het spel eindigt als een speler al zijn letters uit kan leggen en er geen blokjes meer in de zak zitten, of als alle spelers twee beurten achter elkaar moeten passen. Daarna ga je de totale punten optellen en zoals bij veel leuke spelletjes wint degene met de meeste punten.

Slim, sluw & taalvaardig

Scrabble is niet alleen een kwestie van lange woorden maken. Je moet ook nadenken over waar je ze neerzet en met de al bestaande letters horizontaal en verticaal extra woordjes maken. Sommige vakjes vermenigvuldigen je punten, dus kies je plekjes slim. Soms is het beter om een minder indrukwekkend woord te spelen als dat betekent dat je de ‘driedubbele woordwaarde’ kunt raken.

Let ook goed op je tegenstanders: wie kan zijn blijheid verbergen als ze bij de volgende beurt het woord QUASI met driedubbele woordwaarde aan kunnen gaan leggen? Sluwheid is de naam van het spel, doe er je voordeel mee 🙂 Haal daarom nu de scrabbledoos onder de bank vandaan – of koop er hier eentje – en ga de uitdaging aan om de ultieme scrabblekampioen te worden.